Emelkedés várható a tőzsdén

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: Európában pluszban nyitnak a tőzsdék, ezért vélhetően jó lesz a hangulat a régiós és a magyar piacon is. A BÉT-en a vezető részvényeknél is enyhe emelkedés várható.

A szerdán érkező makroadatok közül példaként említette a frissített második negyedévi amerikai GDP-adatot és az euróövezet augusztusi gazdasági hangulatindexét.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője közölte: emelkedéssel indulhat a részvénypiaci kereskedés egész Európában, így a BÉT-en is.

Hozzátette, a blue chipek árfolyama erősödhet, az OTP-ről az elemző megjegyezte, hogy a nagypapír már kedden is emelkedéssel zárt, ezért a bankpapírnál további kedvező mozgásra számít.

Varga Zoltán szerint a kedvező nemzetközi hangulat azzal magyarázható, hogy a befektetők a kedd hajnali észak-koreai rakéta kilövés után megnyugodtak.

A piacmozgató híreknél a reggel 9 órakor érkező magyar munkanélküliségi ráta alakulására hívta fel a figyelmet.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 457,97 pontos, 1,20 százalékos csökkenéssel, 37 639,62 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 16,1 milliárd forint volt. A Mol árfolyama 560 forinttal, 2,35 százalékkal, 23 225 forintra csökkent, 3,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 20 forinttal, 0,19 százalékkal, 10 460 forintra erősödtek, forgalmuk 8,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,62 százalékkal, 482 forintra esett, forgalma 722,4 millió forint volt. A Richter-papírok 151 forinttal, 2,25 százalékkal, 6569 forintra gyengültek, forgalmuk 2,9 milliárd forintot ért el.