Enyhe csökkenésre számítanak az elemzők a tőzsdén

Kisebb mértékű csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta: az Észak-Korea által végrehajtott rakétakilövés miatt negatív hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon, ami vélhetően a BÉT-re is hatással lesz.

Hozzátette, hogy mivel a kilőtt ballisztikus rakéta röppályája Japánt is keresztezte, ezért a szokásosnál kicsit idegesebbek a nemzetközi piacok, hogy milyen válaszlépés jön majd erre az Egyesült Államokból.

Az elemző szerint nem lesznek jelentős mozgások a BÉT-en. A vezető részvények közül a Mol lehet kedden a legerősebb, az OTP-nél kisebb korrekcióra számít, míg a Richternél a hétfői árszint várható szerinte.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: nem érkezett piacmozgató hír a blue chipekkel kapcsolatban, ezért a kedvezőtlen nemzetközi hangulat mozgathatja kedden a BUX indexet.

Arról is beszámolt, hogy a Konzum hétfőn közzétette kötelező nyilvános vételi ajánlatát az Appeninn Vagyonkezelő részvényeire. A Magyar Nemzeti Bankhoz hétfőn beterjesztett vételi ajánlatot a felügyelet még nem hagyta jóvá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 86,26 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 38 097,59 ponton zárt hétfőn, ami új történelmi csúcs. A részvénypiac forgalma 5,1 milliárd forint volt. A Mol 55 forinttal, 0,23 százalékkal 23 785 forintra gyengült, 1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 40 forinttal, 0,38 százalékkal 10 440 forintra, kicsivel éves csúcsuk fölé erősödtek, forgalmuk 2,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,62 százalékkal 485 forintra nőtt, forgalma 461 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,60 százalékkal 6720 forintra emelkedett, forgalmuk 356,9 millió forintot ért el.