Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Csökkenéssel nyithatnak hétfőn a főbb nyugat-európai tőzsdék. Az olajárak alakulása mellett a befektetők már arra figyelnek, hogy Brüsszelben megkezdődik az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeiről szóló tárgyalások harmadik fordulója.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a frankfurti DAX-30 index 12 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 13 ponttal eshet a nyitásban. Munkaszüneti nap miatt hétfőn London zárva tart.

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama két és féléves csúcsra emelkedett, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke pénteken a jegybanki vezetők Jackson Hole-ban tartott éves tanácskozásán egy szót sem ejtett a közös európai fizetőeszköz közelmúltbeli erősödéséről, hanem olyan témákról beszélt, mint a világkereskedelem. Az eurót az is drágította, hogy a vendéglátó Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke leginkább a pénzügyi válság rendezésére hozott törvényeket méltatta, és nem beszélt a monetáris politika várható alakulásáról.

A Mexikói-öböl amerikai partvidékén, Texas államban pusztító Harvey trópusi vihar felkavarta az olajpiacokat is. A benzinárak kétéves csúcsra emelkedtek, mert a masszív áradások miatt egy sor olajfinomítóban fel kellett függeszteni a munkát. Ez viszont a nyugati féltekén irányadó nyersolaj, a West Texas Intermediate (WTI) iránti kereslet csökkenését eredményezte, miközben a líbiai olajvezetékek blokádja erősítette az északi-tengeri Brent iránti keresletet.

Közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül a Brent hordónként (159 liter) 52,12 dollárba került novemberi szállításra, 14 centes, 0,27 százalékos pluszban forgott az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében az októberi szállítású WTI ára hordónként 20 centtel, 0,42 százalékkal, 47,67 dollárra esett.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen teljesítettek az irányadó tőzsdemutatók hétfőn. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,02 százalékos, a vezető sanghaji index 1,14 százalékos, a hongkongi Hang Seng 0,40 százalékos, a szingapúri STI-index pedig 0,24 százalékos pluszt mutatott a záráshoz közeledve, míg a dél-koreai Kospi 0,44 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,68 százalékos mínuszban toporgott.

Pénteken enyhe veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,08 százalékkal, 7401,46 pontra, a frankfurti DAX-index 0,11 százalékkal, 12 167,94 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,17 százalékkal, 5104,33 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,12 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,14 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,09 százalékkal csökkent.