Csekély indexváltozás várható a tőzsde európai nyitásán

Az indexek csekély változására lehet számítani csütörtökön az európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb mutatók, a frankfurti DAX index, a londoni FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index egy-két pontos, százalékban alig kimutatható emelkedéssel, a madridi néhány pontos csökkenéssel, a milánói szerény emelkedéssel kezdheti a kereskedést.

Az értékpapírpiacok alapvetően a jegybankelnökök hét végi találkozójától várnak útmutatást a monetáris politika várható alakulásáról. Az európai tőzsdéket elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Mario Draghi előadása foglalkoztatja, ami pénteken hangzik majd el az amerikai Jackson Hole üdülőhelyen rendezett összejövetelen.

A makrogazdasági adatok közül a második negyedévi brit GDP-növekedésről megjelenő második becslés is hatással lehet az árfolyamok alakulására.

A nap folyamán a nagyobbak közül a Premier Oil, a Tiffany és az Abercrombie & Fitch teszi közzé negyedéves eredményét.

Az európai tőzsdék szerdán London kivételével veszteséggel zártak. A pán-európai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek, valamint az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,5 százalékkal csökkent.

Szerdán az európai piacokon a médiacégek részvényei gyengültek a legnagyobb mértékben, ágazati mutatójuk 2,7 százalékkal csökkent. Az utazási cégek árfolyammutatója másfél százalékkal csökkent az ágazat eredményét veszélyeztető terrorfenyegetettség miatt. A Ryanair és az easyJet részvénye 2,2 és 1,7 százalékkal gyengült.

Szerdán Londonban kissé magasabban, 0,01 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, Frankfurtban a DAX index 0,45 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,32 százalékkal csökkent. Madridban 0,69 százalék, Milánóban 0,50 százalék volt az indexcsökkenés.

Az amerikai tőzsdék veszteséggel zárták a szerdai globális kereskedést, a csütörtöki azonban már az ázsiai piacokon vegyes indexekkel indult.

Az amerikai tőzsdeindexek az előző napi, négy hónapja a legnagyobb erősödés korrekciójaként zártak veszteséggel szerdán. A DJIA-30 index 0,40 százalékkal, az S&P-500 index 0,35 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,30 százalékkal állt alacsonyabban.

Az európai tőzsdék nyitása előtt másfél órával a tokiói tőzsde 0,31 százalék veszteséget, a szöuli 0,35 százalék nyereséget mutatott. Sanghaj 0,13 százalékkal csökkent, Hongkong 0,07 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára is vegyesen alakult csütörtökön, a Brent 0,04 százalékkal 52,59 dollárra emelkedett hordónként, a WTI viszont 0,06 százalékkal 48,38 dollárra csökkent.

Az arany ára alig változott, a határidős piacon a legközelebbi kontraktust 0,01 százalékkal jegyezték magasabban 1294,80 dolláron unciánként.

Az euró/dollár jegyzés sem változott lényegesen, az euró árfolyama 0,02 százalékkal 1,1806 dollárra csökkent.