Nagy indexcsökkenés Európában

Gyenge kezdés után nagy veszteségbe süllyedtek szerdán a főbb árfolyamindexek Európában a világ tőzsdéin kialakult befektetői kockázatkerülés miatt.

Az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt eszkalálódó politikai feszültség világszerte kockázatkerülésre késztette a tőzsdei befektetőket, a főbb árfolyamindexek a vezető tőzsdéken egy-másfél százalékkal gyengültek.

A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,75 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,77 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,35 százalékkal gyengült.

A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a frankfurti DAX index 1,11 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,56 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,41 százalék veszteségben állt. Madridban 1,23 százalék, Milánóban 0,86 százalék volt a szerdai indexcsökkenés.

A legnagyobb vesztesek között a banki indexek voltak, ágazati mutatójuk közel két százalékkal esett. A gyengülést a két legnagyobb német bank, a Deutsche Bank és a Commerzbank vezette három és fél százalékkal.

A vegyipar is a nagy vesztesek közé került szerdán, ágazati mutatójuk 1,3 százalékkal esett. A német Brenntag, a világ egyik legnagyobb vegyi anyag forgalmazója vártnál rosszabb negyedéves eredménye miatt hét százalékot veszített árfolyamából.