Esésre számítanak az elemzők a tőzsdén

A geopolitikai feszültség éleződése miatt gyengülés várható az európai piacokon, így a Budapesti Értéktőzsdén is esésre, profitrealizálásra számítanak szerdán az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Az észak-koreai-amerikai nyilatkozatháború eladási hullámot váltott ki Ázsiában és várhatóan gyengülést okoz az európai piacokon is szerdán.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a BÉT-en kedden elkezdődött profitrealizálás tovább folytatódhat, negatív nemzetközi hangulatban.

Az elemző szerint a vezető részvények közül a Richter kifejezetten gyenge, a papír további gyengülésére számít.

Bukta Gábor, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárjában kifejtette: nem számít eseménydús napra a BÉT-en, a BUX-index a nyugat-európai trenddel együtt mozoghat, ahol elég jelentős eséssel nyithatnak a tőzsdék. Kedden délelőtt több napja tartó emelkedés után a Mol árfolyamában egy egészséges korrekció zajlott le, amelyet a nap végére az olajvállalatnak sikerült ledolgoznia, így támogató környezetben tovább erősödhet a papír.

Az elemző szerint az OTP piacán óvatosak lehetnek a befektetők a pénteki gyorsjelentés előtt, ezért elképzelhető, hogy a lélektanilag fontos 10 000 forintos szintet még nem sikerül elérnie a papírnak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,33 pontos, 0,46 százalékos csökkenéssel, 36 771,27 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 8,1 milliárd forint volt. A Mol ára nem változott, 23 600 forintot ért záráskor, forgalma 2,2 milliárd forint volt. Az OTP-részvények ára 19 forinttal, 0,19 százalékkal 9930 forintra csökkent, forgalmuk 1,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom változatlan árfolyamon, 464 forinton zárt, forgalma 219,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 125 forinttal, 1,91 százalékkal 6425 forintra esett, a részvények forgalma 3,3 milliárd forintot ért el.