Emelkedésre számítanak az elemzők a tőzsdén

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta: a Mol kiváló jelentésére, valamint a délután érkező amerikai munkaerőpiaci adatra figyelnek majd a befektetők.

Az elemző szerint a Mol gyorsjelentésének köszönhetően emelkedik a részvény árfolyama, a 23 ezer forintos szintet is elérheti. Elmondta, a régiós bankrészvények piacán nagy az optimizmus, így vélhetően az OTP is jól teljesít pénteken.

Hozzátette: az amerikai munkaügyi minisztérium júliusi foglalkoztatási és munkanélküliségi jelentése a részvénypiaci hangulatot és a dollár árfolyamát is befolyásolhatja.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének kommentárja szerint miután a BUX-index csütörtökön történelmi csúcson zárt, pénteken ismét felülteljesítő lehet Európában a magyar tőzsde, a Mol éjjel közölt gyorsjelentésének köszönhetően.

Az olajipari vállalat gyorsjelentéséről kifejtette: a Mol a vártnál jóval kedvezőbb második negyedéves eredményeket ért el, így kiváló első félévet zárt. A társaság nettó eredménye a várakozásokkal ellentétben 12 százalékkal nőtt. A társaság a 2017-re vonatkozó EBITDA előrejelzést 2 milliárd dollár fölötti várakozásról 2,3 milliárd dollár fölé módosította.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 374,94 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel új történelmi csúcson, 36 416,07 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt. A Mol 360 forinttal, 1,61 százalékkal 22 660 forintra erősödött, 2,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 108 forinttal, 1,11 százalékkal 9800 forintra nőtt, forgalmuk 3,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 467 forintra emelkedett, forgalma 129,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,61 százalékkal 6640 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.