Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 7 ponttal, a frankfurti DAX-30 index ugyancsak 7 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 8 ponttal süllyedhet a nyitásban.

A piacokat a vállalati gyorsjelentések mellett több makroadat is megmozgathatja, ezek közül a legfontosabb az amerikai munkaügyi minisztérium júliusi foglalkoztatási és munkanélküliségi jelentése lesz. A legnagyobb vállalatok közül az RBS, az Allianz és a Pearson is pénteken hozza nyilvánosságra második negyedéves beszámolóját.

A befektetőket ugyanakkor aggasztják az amerikai belpolitikai fejlemények, a dollárra és az amerikai kincstárjegyekre nehezedő nyomás tovább erősödött, miután kiderült, hogy a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller vádesküdtszéket hozott létre. Ez jóval több eszközt biztosít Muellernek ahhoz, hogy bizonyítékokat kutathasson fel, bírság terhe alatti idézéseket adhasson ki, vagy tanúkat hallgasson meg.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen teljesítettek az irányadó tőzsdemutatók pénteken, a kockázatvállalási kedvet visszavetette az amerikai belpolitikai kockázatok felerősödése és több vállalat csalódást keltő gyorsjelentése.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,37 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,30 százalékos, a szingapúri STI-index pedig 0,16 százalékos mínuszban, míg a dél-koreai Kospi 0,37 százalékos, a vezető sanghaji index 0,35 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,10 százalékos pluszt mutatott a záráshoz közeledve.

A kőolaj világpiaci ára csökken az Egyesült Államok és az OPEC-tagállamok kitermelésének növekedése miatt.

Közép-európai idő szerint reggel fél nyolc körül az észak-tengeri Brent októberi szállításra hordónként (159 liter) 51,84 dollárba került, 17 centes, 0,33 százalékos mínuszban jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára szeptemberi szállításra hordónként 15 centtel, 0,31 százalékkal, 48,88 dollárra esett.

Csütörtökön Frankfurt kivételével nyereségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,22 százalékkal, 12 154,72 pontra esett, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,85 százalékkal, 7474,77 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,46 százalékkal, 5130,49 pontra emelkedett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,08 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,22 százalékkal nőtt.