Júliusban ismét történelmi csúcson járt a részvényindex

Júliusban ismét történelmi csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX július 13-án átlépte a 36 ezres határt és 36 143,37 ponton zárt. Az index végül 35 770 ponton fejezte be a hónapot.

A BÉT MTI-hez kedden eljuttatott összegzése szerint a hónap legemlékezetesebb eseménye, hogy július 6-án, a sikeres tőkebevonást követően elindult a Waberer’s részvényeinek kereskedése a tőzsde prémium kategóriájában. A társaság a hatodik legnagyobb kapitalizációjú cég lett a parketten, és a BUX index szeptemberben esedékes felülvizsgálatakor az új tőzsdei vállalat az ötödik legnagyobb súllyal bekerülhet a részvénykosárba.

Júliusban 198,2 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a BÉT azonnali részvénypiacán, ami elmaradt a júniusi 237,5 milliárd forintos értéktől, viszont meghaladta a tavalyi év azonos hónapjában mért 171,7 milliárd forintos forgalmat. A napi átlagforgalom a júliusi 21 kereskedési napon 9,4 milliárd forint volt, kevesebb az előző havi 11,3 milliárdnál, de magasabb a tavaly júliusi 8,2 milliárd forintos értéknél.

Júliusban a kisebb kapitalizációjú papírok közül kerültek ki az árfolyam-emelkedések nyertesei: a BIF 92,0 százalékot, a Konzum 77,3 százalékot, a Csepel 66,4 százalékot az Opimus pedig 39,1 százalékot emelkedett.

A vezető részvények közül most is az OTP részvényei teljesítettek a legjobban, a bankpapír árfolyama 5,6 százalékot nőtt júliusban, a Mol pedig 4,7 százalékkal erősödött. A Magyar Telekom és a Richter azonban esett a hónap során, 1,7, illetve 7,0 százalékos mínuszban fejezve be a júliusi kereskedést.

A tőzsdetagok részvénypiaci forgalmi rangsorában, hasonlóan az előző két hónaphoz, most is a Concorde állt az élre, második a WOOD, harmadik az Erste lett. Az azonnali részvénypiac 396,4 milliárd forintos duplikált forgalmából a Concorde Értékpapír Zrt. 74,2 milliárd forintot bonyolított. A második helyen álló Wood & Company Financial Services 67,3 milliárd forintos, a harmadik helyezett Erste Befektetési Zrt. 62,4 milliárd forintos forgalmat ért el.