Vegyes nyitás várható Európában

A határidős indexek alapján eltérően alakulnak az indexek nyitáskor csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdéken.

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 néhány ponttal emelkedik, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 pedig minimálisan gyengül a kereskedés kezdetén.

Az Egyesült Államokban késik a monetáris szigorítás, ennek nyomán csökkentek a kötvényhozamok, ami vonzóbbá teszi a részvénybefektetéseket. Ez, azzal együtt, hogy a negyedéves vállalati eredmény-beszámolók többnyire az elemzői várakozásoknál nagyobb profitokról adnak számot, világszerte erősödést gerjesztett az értéktőzsdéken.

A vezető ázsiai piacokon csütörtökön emelkedtek a részvényárfolyamok, kivéve Sanghajt, ahol a szabályok várható szigorítása, a nyersanyag- és energiaipari papírok gyengülése mínuszba fordította az indexeket.

Szerdán erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,24 százalékkal, a DAX 0,33 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,56 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,43 százalékkal ment föl.

Az olaj jegyzése a szerdai közel 2 százalékos erősödés után a nyereségrealizáló eladások hatására megtorpant. Az északi-tengeri Brent minőség hordójának ára szeptemberi szállításra 9 centtel 50,88 dollárra, az amerikai West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig szintén 9 centtel 48,66 dollárra süllyedt.

Az arany ára hat hetes csúcsra emelkedett, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem jelentett be monetáris szigorítást. Ez 13 havi mélypontra taszította a dollárt, ami olcsóbbá teszi a dollárban jegyzett aranyat a befektetők számára. A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök reggel 1264,31 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,3 százalékkal magasabban, mint szerda este.