Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta: enyhe emelkedésre számít a magyar piacon. A vezető részvények közül a Molnál és az OTP-nél várható erősödés, ugyanakkor a Richternél és a Magyar Telekomnál vélhetően nem lesz érdemi mozgás.

Az elemző közölte, hogy az európai kereskedés zárása után teszik közzé az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülésének eredményét, ez azonban csak a csütörtöki kereskedésre lesz hatással.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: továbbra is csendes, irány nélküli, gyorsjelentési szezon előtti kereskedésre számít a BÉT-en, alacsony forgalom mellett. A vezető részvényről nem érkezett fontos hír.

Hozzátette: Magyarország szerdán bocsát ki a kínai belső piacon államkötvényt (panda-kötvény). A befolyó összeget a magyar állam egyrészt a devizalejáratai fedezésére, másrészt a kínai Három Tenger kezdeményezéssel összefüggő projektek támogatására fordítja. A tervek szerint 1 milliárd jüanos lehet a kibocsátás, a kínai China Lianhe Credit Rating a legjobb, AAA hitelminősítéssel értékelte az új magyar kötvényt – közölte az elemző.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 76,69 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 35 286,14 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,4 milliárd forint volt.  A Mol 125 forinttal, 0,58 százalékkal, 21 430 forintra gyengült, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 10 forinttal, 0,11 százalékkal, 9320 forintra erősödtek, forgalmuk 2,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 468 forintot ért, forgalma 214,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 6 forinttal, 0,09 százalékkal, 6749 forintra esett, forgalmuk 1,1 milliárd forintot ért el.