Elemzők szerint enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a szerdai kereskedést enyhe pozitív tartományban kezdheti a BUX, a nap folyamán az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülése előtti találgatások befolyásolják majd a kereskedést. Lényeges hír a vezető részvényekről nem érkezett – tette hozzá.

A vezető elemző szerint az európai hangulatot követi a BUX a héten. A keddi kereskedésben élesen szétvált az európai és a tengeren túli hangulat, mely utóbbit már a kedvező gyorsjelentések határozzák meg.

Hozzátette: ezzel szemben Európát inkább a pesszimizmus jellemzi, az erős euró kételyeket ébreszt a gazdasági fellendülés tarthatóságával kapcsolatban, a befektetők pedig kivárnak a csütörtöki EKB ülés előtt. A hamarosan megkezdődő magyar gyorsjelentési szezon a forgalmat is viszonylag alacsonyan tartja a magyar blue chipekben.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint enyhén optimista a hangulat, stagnálás, iránykeresés valószínű a magyar piacon. Makroadatok közül kiemelte, hogy az amerikai lakáspiac, illetve az euró és dollár árfolyam befolyásolhatja érdemben az európai piacok mozgását.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,43 pontos, 0,65 százalékos csökkenéssel, 35 904,22 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 8,1 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 135 forinttal, 0,61 százalékkal, 21 820 forintra csökkent, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 32 forinttal, 0,33 százalékkal, 9590 forintra esett, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,21 százalékkal, 473 forintra gyengült, forgalma 197,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 100 forinttal, 1,46 százalékkal, 6750 forintra csökkent, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2812,90 ponton zárt kedden, ez 17,28 pontos, 0,62 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.