Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI által megkérdezett elemzők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a délelőtti órákban vélhetően kivárás jellemzi majd a piacot, délután lesz Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének kongresszusi meghallgatása. Az erről szóló beszámolót 14:30-kor teszik közzé, az elemző szerint ez lesz a nap fő eseménye.

A Fed elnökének beszéde meghatározza majd a nemzetközi piacok irányát, így a magyar piacra is hatást gyakorolhat.

Rövid Szabolcs hozzátette: a BÉT-en a vezető részvényeknél délelőtt nem számít jelentősebb elmozdulásokra, a nap második felében a nemzetközi piacok befolyásolják majd a kereskedés további irányát. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az OTP továbbra is kitörési szint felett van.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárjában kifejtette: továbbra is kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, a magyar piacon azonban vegyesen mozoghatnak a vezető részvények. A forgalom átlag alatti lehet, fontosabb hírek nem érkeztek és a befektetők egy része a nyaralását tölti – közölte.

Felidézte, hogy kedden az OTP árfolyamában negatív korrekció indult, miután reggel ismét 10 éves csúcsra emelkedett. Az elemző szerint a profitrealizálás folytatódhat és ez kismértékű csökkenést okozhat a bankpapír piacán délelőtt. A többi blue chip jól teljesíthet, a Mol-nak sikerült visszakapaszkodnia a 21 200 forintos szint fölé, ez mindenképpen pozitív jelzés, illetve a Magyar Telekom árfolyammozgása is biztató.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 24,65 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 35 749,57 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 10,3 milliárd forint volt. A Mol 205 forinttal, 0,97 százalékkal 21 300 forintra erősödött, 727,2 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 65 forinttal, 0,68 százalékkal 9510 forintra csökkent, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 476 forintra nőtt, forgalma 349,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 1 forinttal, 0,01 százalékkal 6901 forintra emelkedett, forgalmuk 1,1 milliárd forintot ért el.