Az erősödő amerikai kamatemelési várakozások miatt esett a BUX hétfőn

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 278,26 pontos, 0,98 százalékos csökkenéssel, 28 167,57 ponton zárt hétfőn.

 A részvénypiac forgalma 7,6 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek a pénteki záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint hétfőn a BÉT-en közepes forgalomban zajlott a kereskedés, korrigált a piac a pénteki nap “lereagálásaként”, amikor negatívban zárt az amerikai tőzsde, valamint a hétfőn ugyancsak negatívban záró ázsiai indexek is az eladói nyomást növelték.

Pénteken az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bostoni elnökének nyilatkozata a részvénypiacok értékelése szerint arra utalhat, hogy a Fed akár már szeptemberben fölemelheti az irányadó kamatot.

Ballai Zoltán elmondta, hétfő este várható a Fed kormányzótanácsa egyik tagjának megszólalása, ebből próbálnak majd a befektetők következtetni, hogy a Fed a kamatemelés folytatásáról dönt-e a küszöbönálló, szeptember 20-21-i tanácskozáson.

Hozzátette, hogy kedden és szerdán fontos európai, míg csütörtök-pénteken amerikai makroadatok megjelenése várható, ami befolyásolhatja a kereskedés irányát.

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője az M1 aktuális csatornán szintén elmondta: pénteken komoly eladói nyomás volt az amerikai részvénypiacon, miután pár jegybankári nyilatkozatnak köszönhetően felerősödtek a kamatemelési várakozások. Ez ragadt át Európára is, ahol délelőtt 2 százalék körüli esések is voltak. Délutánra picit javult a hangulat, de a német részvényindex így is 1,3 százalékos mínuszban volt. A BUX is ezt követte le, de a magyar részvénypiac felülteljesítése megmaradt, kicsit jobban szerepelt, mint a többi európai tőzsde.

A vezető elemző a Standard & Poor’s pénteken várható felülvizsgálatával kapcsolatban kifejtette: a piac nem számít arra, hogy nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába fogja emelni Magyarországot. Vannak olyan vélemények, hogy a pozitív kilátást talán már most megadja az S&P, de sokan még ezzel kapcsolatban is inkább pesszimisták – tette hozzá.

A Mol 230 forinttal, 1,33 százalékkal 17 055 forintra csökkent, 1,6 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 69 forinttal, 0,92 százalékkal 7408 forintra esett, forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,67 százalékkal 447 forintra gyengült, forgalma 302,0 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 51 forinttal, 0,88 százalékkal 5729 forintra csökkent, a részvények forgalma 936,6 millió forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1803,97 ponton zárt hétfőn, ez 3,25 pontos, 0,18 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.