Csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 28 445,83 ponton, az előző hetinél 256,23 ponttal, 0,91 százalékkal magasabban zárt, csökkenő forgalom mellett. 

A részvénypiac forgalma 29,46 milliárd forintot ért el az előző heti 31,93 milliárd forinttal szemben.

Valamennyi vezető részvény erősödött, a legnagyobb mértékben, 3,21 százalékkal a Magyar Telekom, amely 450 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta az 1,9 milliárd forintot.

A Mol 0,38 százalékkal ért többet, mint egy héttel korábban, pénteken a kereskedést 17 285 forinton zárta, heti forgalma meghaladta a 4,9 milliárd forintot.
Az OTP 0,82 százalékkal erősödött, pénteken 7477 forinton zárt, heti forgalma megközelítette a 22,6 milliárd forintot.
A Richter árfolyama 1,05 százalékkal, 5780 forintra nőtt egy hét alatt, heti forgalma közel 6,7 milliárd forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1807,22 ponton zárt pénteken, 1,15 százalékkal, 21,02 ponttal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.

Hétfőn 0,78 százalékkal emelkedett a BUX, az OTP volt a favorit, árfolyama áttörte a 7400-as szintet. A részvénypiac forgalma alacsony volt, amiben szerepe lehetett, hogy az egyesült államokbeli piacok zárva tartottak.

Kedden 0,67 százalékkal emelkedett a BUX, a vezető részvények árfolyama a stagnáló OTP kivételével emelkedett. A magyar részvények felülteljesítőek voltak a világ többi részének papírjaihoz képest.

Szerdán a nemzetközi hangulattal együtt mozgott a BUX, 0,16 százalékkal nőtt az értéke. A vezető részvények árfolyama vegyesen változott, a Mol és az OTP esett, míg a Richter és a Magyar Telekom erősödött. Szakértők a befektetők optimizmusát egyebek között annak tudták be, hogy az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésétől sokan a “pénznyomtatási” program bővítését várhatják, többen erre a várakozásra alapozva vásárolhatnak.

Csütörtökön azonban csalódást okozott a piacnak az EKB döntése, mert az irányadó bank nem változtatott sem az irányadó kamaton, sem a kamatfolyosón, és nem jelentett be semmilyen további monetáris akciót. A BUX 0,48 százalékkal csökkent, és a nemzetközi piacok is mínuszosak voltak. A nagy papírok közül a Mol volt a legnagyobb vesztes, melynek árfolyama 1,26 százalékkal esett.

Pénteken 0,21 százalékos csökkenésével felülteljesítőnek számított a BUX, a német DAX index például 1,1 százalékkal csökkent. Szakértők a piacok esését azzal magyarázták, hogy a bostoni Fed elnöke “eléggé kamatemelős hangulatú” beszédet tartott.