Pillanatok alatt 1 dollárral emelkedett a nyersolaj világpiaci ára

Jelentősen csökkent az amerikai kereskedelmi olajtartalék a múlt héten annak következtében, hogy a Mexikói-öbölben egy vihar miatt kiesett a termelés egy része. 

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalék szintje 14,51 millió hordóval 511,4 millió hordóra esett a szeptember 2-ával végződött héten. Elemzők 225 ezer hordós emelkedést vártak az előző heti 2,27 millió hordós bővülés után.

A benzintartalék 4,2 millió hordóval 227,8 millió hordóra süllyedt, miközben a feldolgozott olajtermékek készletállománya 3,4 millió hordóval 158,1 millió hordóra növekedett.

Az amerikai olajfinomítókban napi átlagban 16,9 millió hordó kőolajat dolgoztak fel, 315 ezer hordóval többet az előző heti átlagnál. A finomítók kapacitásuk 93,7 százalékán működtek.

Az Egyesült Államok naponta átlag 7,1 millió hordó nyersolajat importált, 1,8 millió hordóval kevesebbet az előző hetinél. Az elmúlt négy hét alatt napi átlagban 8,2 millió hordó volt az import, ami 7,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét.

A kereskedelmi olajtartalék erős csökkenésének hírére tovább emelkedett a nyersolaj világpiaci ára, az adatközlés előtti árhoz képest pillanatok alatt 1 dollárral drágult a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta és az északi-tengeri Brent könnyűolaj is a határidős jegyzésekben. Bő fél órával később a WTI 3,74 százalékos, a Brent pedig 3,67 százalékos pluszban, 47,20 dolláron, illetve 49,74 dolláron állt.