BÉT – Elemzők: felülteljesítő volt a magyar börze kedden

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,64 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 28 597,82 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 6,6 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama – az OTP kivételével – emelkedett az előző napi záráshoz képest.

Sándor Dávid, a KBC Equitas elemzője az MTI-nek elmondta: a magyar részvények felülteljesítettek, a BUX jól tartotta magát, jó teljesítményt mutatott. A német értékpapírpiacon a keddi kereskedés közben elfogyott a lendület – tette hozzá.

Kiemelte: továbbra is az látszik, a magyar részvények felülteljesítőek a világ többi részének papírjaihoz képest. Úgy vélte, ez annak köszönhető, “mindegyik magyar papírban van egy jó sztori”, a magyar vezető részvényekben egy egészséges profitnövekedés látszik, és nem is drágák a világ többi részének papírjaihoz képest. Ez segít abban, hogy a magyar börze relatíve felülteljesít a világ többi részvénypiacához viszonyítva – mondta Sándor Dávid.

Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az M1 aktuális csatornán elmondta, az OTP árfolyama kedden stagnált az előző kereskedési napok jelentős emelkedése után. A BÉT forgalma 6,5 milliárd forint volt, ami alacsonynak számít, de már nem annyira, mint a nyáron. A forgalom nagy részét továbbra is az OTP adta – tette hozzá.

Elmondta: az olaj árát egy piaci pletyka vitte fel korábban, amely szerint Oroszország és Szaúd-Arábia a kitermelés csökkentéséről egyeztetett. Ezzel szemben csak arról állapodtak meg, hogy közösen figyelik az árfolyam alakulását, így vissza is esett az olaj világpiaci ára kedden – fejtette ki.

A Mol 100 forinttal, 0,57 százalékkal 17 500 forintra erősödött, 955,3 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára nem változott, 7530 forintot ért, forgalmuk 4,0 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,37 százalékkal 444 forintra nőtt, forgalma 393,4 millió forint volt.
A Richter papírok árfolyama 90 forinttal, 1,58 százalékkal 5795 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1806,17 ponton zárt kedden, ez 6,44 pontos, 0,36 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.