Tőzsde – Erősödés záráskor Nyugat-Európában

Bő fél százalékkal erősödtek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden.

A londoni FTSE-100 0,58 százalék, a frankfurti DAX-30 0,94 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 0,63 százalék pluszban fejezte be a napot.

Elemzők szerint a befektetők bizalmát erősítette, hogy az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett összetett augusztusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) hét havi csúcsra emelkedett.

A kereskedés utolsó mintegy fél órájában erősítette az energiaipari részvényárakat, hogy emelkedni kezdett a kőolaj ára arra a hírre, miszerint az iráni olajügyi miniszter is részt vesz szeptemberben az olajexportáló országok nem hivatalos algériai megbeszélésén, ahol az olajtermelés befagyasztásáról lesz szó.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,19 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,95 százalékkal erősödött.

Európai tőzsdezáráskor – 17.30 órakor – az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 78 cent (1,59 százalék) emelkedéssel 49,94 dolláron állt. Ugyanekkor New Yorkban a DJIA tőzsdemutató 0,19 százalék, a Nasdaq 0,42 százalék, az S&P mutató pedig 0,36 százalék erősödést jelzett a hétfői záróértékhez képest.