Gyengülés záráskor Nyugat-Európában

Gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden

A londoni FTSE-100 0,69 százalék, a frankfurti DAX-30 0,55 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.

Elemzők szerint a tőzsdemutatók jelentősebb gyengülését a nyersanyagtermelő cégek árfolyamának az emelkedése akadályozta meg.

Kiemelkedett a BHP Billiton, a piaci értéke alapján világvezető bányaipari cég 1,10 százalékos drágulása. Az ausztrál székhelyű vállalat a cég történetének legnagyobb veszteségével, 6,39 milliárd dollár mínuszban zárta a júniusig tartó egy évet az alacsony nyersanyagárak miatt. A veszteség azonban kisebb volt a vártnál.

Rontotta a befektetők kedvét, hogy a Wall Street mínuszban állt a délutáni kereskedésben, részben amiatt, hogy az amerikai tartalékbank egyik igazgatótanácsi tagjának nyilatkozata nyomán a piacok ismét nagyobb esélyt adnak annak, hogy a Fed még az idén növeli az irányadó kamatot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50  1,08 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,58 százalékkal gyengült.

Európai tőzsdezáráskor – 17.30 órakor – az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 59 cent (1,22 százalék) emelkedéssel 48,94 dolláron állt.

Ugyanekkor New Yorkban a DJIA tőzsdemutató 0,26 százalék, a Nasdaq 0,47 százalék, az S&P mutató pedig 0,35 százalék gyengülést jelzett a hétfői záróértékhez képest.