Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 27 812,89 ponton zárt pénteken, az előző hetinél 501,44 ponttal, 1,84 százalékkal magasabban zárt, növekvő forgalom mellett. 

 A részvénypiac forgalma 41,4 milliárd forintot ért el a múlt heti 41,011 milliárd forinttal szemben.

A vezető részvények vegyesen teljesítettek a héten. A magyar bankpapír egész héten erősödött, különösen pénteken, miután kedvezően fogadta a piac a bank negyedéves jelentését, és a Mol is pluszban zárta a hetet, gyengélkedett viszont a Richter és a Magyar Telekom.

Az OTP-papír 5,75 százalékkal erősödött egy hét alatt, 7149 forinton zárt pénteken, összesen több mint 26,7 milliárd forintos forgalomban. A Mol 0,82 százalékkal ért többet, mint egy héttel korábban, a kereskedést 17 300 forinton zárta pénteken, a heti forgalma több mint 6,5 milliárd forint volt.

A vesztesek közül nagyobb mértékben, 1,05 százalékkal a Richter árfolyama gyengült, a gyógyszergyári papír 5680 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta az 5,5 milliárd forintot.

A Magyar Telekom 0,9 százalékot veszített árfolyamából, 441 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, a heti forgalma meghaladta az 1,9 milliárd forintot.

Hétfőn a magyar piac kicsit lemaradt a nemzetközi trendekhez képest, a nyugat-európai indexek fél százalékkal emelkedtek, a német DAX index is 0,6-0,8 százalék közötti pluszokban ingadozott, míg a BÉT 0,17 százalékkal tudott csak magasabban zárni az előző tőzsdenaphoz lépest.

Kedden a német DAX index több mint két százalékkal emelkedett, teljesítménye húzta az európai tőzsdéket is, így a magyar kereskedésre is pozitívan hatott. A vezető részvények közül az OTP és a Richter is napi csúcson zárt.

Szerdán viszonylag nagy volt a forgalom a magyar tőzsdén a nyárhoz képest, azonban a keddi erőteljes emelkedés után a nemzetközi és a magyar piac is korrigált, minimálisan csökkent.

Csütörtökön csendes nyári kereskedés volt a tőzsdén, minimális elmozdulások után kis emelkedéssel fejezte be a napot a BUX. A vezető részvények közül a Magyar Telekom és az OTP zárta pluszban a kereskedést.

Pénteken bár a nemzetközi indexek csökkentek, a BUX több mint 1 százalékos pluszban zárta a napot, amihez nagyban hozzájárult az OTP erősödése. A magyar parketten jó hangulat uralkodott, ami az OTP jó negyedéves gyorsjelentése mellett a második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatnak is köszönhető, hiszen éves alapon 2,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, a várt 1,9 százalék helyett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1762,73 ponton zárt pénteken, az egy héttel korábbi értékéhez képest 0,72 százalékkal 12,56 ponttal emelkedett.