Debreceni virágkarnevál: a karnevál a város védjegye lett

A debreceni virágkarnevál az elmúlt fél évszázadban a város egyik kulturális védjegye lett – mondta Debrecen kulturális alpolgármestere kedden Debrecenben, a karnevál programjait bemutató sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs utalt arra, hogy az idei augusztus 20-ai karneváli menetben a 16 virágkocsi között 14 magyar és 8 külföldi művészeti csoport vonul végig a városon, a Nagyállomástól a Nagytemplom mellett elhaladva a Nagyerdei Stadionig.

Az 50 éves múltra visszatekintő virágkarnevál programjai közül az alpolgármester kiemelte a Debreceni Egyetem központi épületének fényfestését, a Nagyerdei Stadionban látható nagyszabású, Karneváléj című show-műsort és a késő esti Egyetem-téri tűzijátékot.

Polgár Sándor, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium címzetes igazgatója, az 1966-os első virágkarnevál szervező bizottságának tagja felidézte: Béres András, a Debreceni Népi Együttes akkori táncvezetőjének ötlete nyomán rendezték meg az első karnevált.

Ő maga négy debreceni középiskolát nyert meg a karneválon való részvételre: a diákok díszítették a virágkocsikat, énekeltek, táncoltak, és hat helyi vállalattal összefogva alkották az első karnevál felvonulóit – emlékezett a kezdetekre Polgár Sándor, megjegyezve: a népmozgalmi jellegű, társadalmi erőket mozgósító, a debreceni kötődést erősítő mozgalomból nőtt ki a mára nemzetközi hírűvé vált nagy nyári rendezvény.  

Az 50. virágkarnevál programjain résztvevők biztonságára idén mintegy 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember és civil biztonsági őr ügyel.

Uzonyi Attila debreceni rendőrkapitány arra kérte a kisgyerekes szülőket, hogy a gyerekek kézfejére, vagy alkarjára filctollal írják fel a szülők telefonszámát, így ha esetlegesen a nagy tömegben elkeveredne a gyerek, azonnal értesíthetik a hozzátartozókat.

Bódor Edit hozzátette: a virágkocsikat szavazataival idén is a közönség értékeli, a művészeti csoportok rangsoráról pedig a virágkarnevál 15 jószolgálati nagykövete a helyszínen dönt.