Debreceni virágkarnevál: készülnek a virágkocsik

Gőzerővel készülnek a virágkocsik az augusztus 20-ai debreceni virágkarneválra – mondta a város kulturális alpolgármestere a munkák egyik helyszínén, a MÁV Járműjavító egykori üzemcsarnokában szombaton sajtótájékoztatón.

Az idén ötvenéves karnevál eddigi felvonulásain 550 virágkocsit láthattak az érdeklődők, elkészítésükhöz több mint 100 millió szál virágot használtak fel, a kocsik elkészítésében és a karneváli rendezvények lebonyolításában 100 ezren segédkeztek, s öt kontinensről 60 ezer fellépő vett részt a felvonulásokon.

Forrás: www.debreceniviragkarneval.hu/

A karnevál szervezői 2009 óta utaztatják a nemzet egységét jelképező Szent Koronát ábrázoló virágkocsit: Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula és Tiszafüred után az idén Esztergomban látható a kompozíció, amelyet Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én megszentel Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek – ismertette Komolay Szabolcs.

2005 óta a nagyváradi Nyitott ablak Európára elnevezésű programon is bemutatkozik néhány virágkompozíció: az idén augusztus 21-én minden korábbinál több, a Debrecenben felvonuló 16-ból 7 virágkocsi vonul majd fel a váradi utcákon.

A sajtótájékoztató résztvevői megtekinthették a készülő kompozíciókat: a legtöbb figurát már kifragták, jelenleg a merevítésükön dolgoznak, miközben diákok válogatják a száraz virágokat. Az élő virágok csak az utolsó pillanatban, augusztus 20-ra virradóan kerülnek majd rájuk – avatott be a részletekbe Dobos Edit virágdesigner.

Forrás: www.debreceniviragkarneval.hu/

Bódor Edit, a karnevál főszervezője elmondta: a karneváli hét programjai már szombaton megkezdődnek a debreceni Nagyerdőben. A Békás-tó partján délután gyerekprogramokkal megnyílik a Lurkó-liget, a felnőtteket pedig a cseh sörünnepre várják.

Augusztus 20-án reggel a hagyományoknak megfelelően virágokkal feldíszített kerékpáros, majd old timer-felvonulás nyitja meg a virágkocsik és a művészeti csoportok karneváli menetét.

A karneváli programsorozat este a Nagyerdei Stadionban a Karneváléj című nagyszabású show-műsorral, majd az Egyetem-téren tűzijátékkal fejeződik be – tette hozzá.