Felújítják a makói Hagymaházat

Százharmincmillió forintos kormányzati támogatásból felújítják a makói Hagymaházat, a Makovecz Imre tervei alapján készült épület október elején nyílhat meg újra – közölte Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester csütörtökön a helyszínen.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta, a Kossuth-díjas építész tervei közül a Hagymaház volt az első, mely megvalósulhatott Makón. Bár az 1998 októberében átadott épület csak jövőre lesz húszéves, megérett a felújításra, különösen a magas fenntartási költségek miatt.

A rekonstrukció munkálatok augusztus elején kezdődtek el. Elsőként az épület négy üvegborítású tornya közül az egyik hátsót állványozták föl. Ott kicserélték a teljes üvegezést, lefestették az azt tartó fémszerkezetet, és megfelelő kezelést kapott a fa. A következő hetekben a másik három tornyon is ezeket a munkálatokat végzik el, majd az oldalsó falfelület festése következik – tudatta az alpolgármester.

A rekonstrukció legjelentősebb eleme a tetőszerkezet felújítása lesz. Kicserélik az épületet borító palát, a tető alatt pótolják az eddig hiányzó szigetelést, és hófogó is kerül a házra – közölte.

Zsámboki Erika, a Hagymaház vezetője elmondta, hogy a kulturális intézmény a tervek szerint október elején nyit újra népszerű rendezvényeivel.