Továbbra is a vártnál alacsonyabb mértékű a brit infláció

Júliusban 2,6 százalékos volt az éves infláció Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett adatai szerint, elmaradt az elemzők által várt 2,7 százaléktól.

Júniusban ugyanilyen mértékű éves inflációt mértek, ami váratlan lassulás volt a májusi 2,9 százalékos adat után.

A brit statisztikai hivatal szerint az infláció változatlan éves üteme elsősorban az üzemanyagárak további csökkenésének köszönhető, amelynek hatását bizonyos áruk és szolgáltatások – ruhaneműk, háztartási cikkek, gáz és az elektromos áram, valamint az élelmiszerek és a nem alkoholos italok – áremelkedése sem tudta ellensúlyozni.

Az infláció már hosszabb ideje meghaladja a 2 százalékos inflációs célt.

A brit európai uniós tagságról tartott 2016-os népszavazás óta tapasztalt fontgyengülés jelentős nyomást gyakorol a cégekre, amelyek az emiatt keletkező költségek egy részét áthárítják a fogyasztókra. A kőolaj árának utóbbi időben tapasztalt emelkedése és a font euróval szembeni gyengélkedése, valamint a gazdasági növekedés lassulása mind a fogyasztói árak növekedéséhez vezethet – vélekedtek szakértők, akik arra számítanak, hogy az infláció jövő év elején éri el csúcspontját, a következő két évben pedig 2,6 százalék körüli lesz.

A brit jegybank augusztus elején közzétett előrejelzésében őszre 3 százalék körül tetőző inflációt prognosztizált.