Brexit; a munkaerőhiány ellenére nem csökken a brit kiválás népszerűsége

Az Egyesült Királyságban egyre inkább tapasztalható munkaerőhiány ellenére nem csökken a Brexit népszerűsége – jelentette ki a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kiss István hangsúlyozta, hogy a felmérések azt mutatják, megéri a bevándorlás korlátozása a briteknek a gazdaság időszakos gyengülése ellenére. Főleg az idősebbek vélekednek így.

Ugyanakkor a Brexittel kampányoló két nagy párt növelni tudta a szavazatainak számát, míg az új referendumot szorgalmazók gyengültek – tette hozzá.

Mint elmondta, az elmúlt fél évben a Brexittel kapcsolatos félelmek miatt egyre csökken az Egyesült Királyságba érkező munkavállalók száma és a munkaadók egyre inkább munkaerőhiányra panaszkodnak.

Példaként említette, hogy csak az egészségügyi szektorból 40 ezer munkavállaló hiányzik és a rekord alacsony munkanélküliség is azt mutatja, hogy a munkaerőhiány kívülről pótolható.

Várhatóan egyfajta pontrendszert vezetnek be a kiválással egy időben, csak bizonyos végzettségek, szaktudás megléte esetén lehet majd munkát vállalni az országban – mondta Kiss István.