Júniusban csökkent Kína külkereskedelmi többlete

Júniusban a kínai export és import is a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, a külkereskedelmi többlet pedig csökkent ugyan az előző évihez képest, de kissé meghaladta az előrejelzéseket – derül ki a kínai nemzeti statisztikai hivatal csütörtökön közzétett jelentéséből.

Júniusban Kína 196,6 milliárd dollár értékben exportált javakat, 11,3 százalékkal a 2016. júniusi felett. Az előző hónapban 8,7 százalék volt az export éves növekedése, a piacok ezzel megegyező mértékű emelkedésre számítottak. A kínai export júniusban már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett.

Az import az egy évvel korábbihoz képest 17,2 százalékkal növekedett júniusban 153,8 milliárd dollárra. Májusban 14,8 százalék volt az import éves növekedése, júniusra pedig 13,1 százalékos növekedést vártak az elemzők. Júniusban már a nyolcadik egymást követő hónapban nőtt a kínai import.

Júniusban 42,77 milliárd dollár kereskedelmi mérlegtöbbletet könyvelt el Kína, kisebbet a 2016. júniusi 45,16 milliárd dollár többletnél, de kissé nagyobbat az elemzők által várt 42,44 milliárd dollárnál. Májusban 40,79 milliárd dollár volt Kína külkereskedelmi többlete.