Brexit – Politico: több tényező kedvező összjátékának köszönheti London a gazdasági összeomlás elkerülését

Több tényező szerencsés összjátékának köszönheti London a gazdasági összeomlás elkerülését: a népszavazás előtti kedvező gazdasági helyzet jótékony hatásai a Bank of England radikális lépéseivel és a politika gyors reagálásával párosulva megmentették a szigetországot a recessziótól – írta hétfőn a Politico című brüsszeli hírportál, amely szerint “a neheze még hátra van”.

A Nagy-Britannia uniós tagságáról tartott júniusi népszavazást megelőzően közölt elemzések szerint rövid távon csapásként éri és hosszú távon fájdalmat okoz a brit gazdaságnak az európai uniós tagság feladása, amely előbb vagy utóbb összeomláshoz vezet.

A brit gazdaság – amely a fejlett országok között az egyik legjobb teljesítményt érte el 2015-ben – gyorsuló ütemben növekedett a második negyedévben, köszönhetően az erős fogyasztói kiadásoknak, a jelentősen javuló ipari termelésnek és üzleti beruházásoknak. A kilátások pozitívak maradtak, az előzetes adatok szerint a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor jól tartja magát, a kiskereskedelmi eladások pedig a vártnál jobban alakultak.

A neheze azonban még hátra van, nem minden indikátor mutat a növekedés irányába. A közgazdászok valószínűleg csak egy dologban tévedtek, mégpedig annak megítélésében, hogy mikor kezd el lassulni a gazdaság – véli a Politico szerzője.

Nagy-Britannia gazdasági és politikai környezetére szökőárként zúdul a bizonytalanság, ahogy az ország megkezdi a tárgyalásokat az EU-val a jövőbeni kapcsolatokról. Melanie Baker és Jacob Nell, a Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport közgazdászai a közelmúltban azt írták, hogy a legfontosabb kockázati esemény az lesz, amikor a szigetország aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkét. A Morgan Stanley szerint ez 2017 első negyedévében várható.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet hétfőn úgy vélekedett, hogy az Egyesült Királyság gazdaságának fellendülésére utaló augusztusi mutatók “délibábnak” bizonyulhatnak, mivel a szigetország és az Európai Unió kapcsolatának bizonytalanságai megterhelik a brit üzleti beruházásokat. A bíztató hírek ellenére a hitelminősítő továbbra is borúsnak látja a brit gazdaság hosszú távú kilátásait.