Brexit – Carney: a Bank of England fellépése csökkentette a recesszió veszélyét

A Bank of England összehangolt monetáris válaszlépései nyomán csökkent annak a kockázata, hogy a brit gazdaság a Brexit-sokk hatására recesszióba süllyedjen – mondta szerdán a brit jegybank kormányzója.

Mark Carney a londoni alsóház pénzügyi bizottságának szerda esti meghallgatásán kijelentette: a bank “időben, átfogó és konkrét” intézkedéseket hozott a brit gazdaság támogatására, miután a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

A Bank of England monetáris tanácsa augusztusi kamatdöntő ülésén 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Carney a szerdai parlamenti meghallgatáson kijelentette, hogy a Bank Of England “pontosan kalibrált” válaszlépéseket tett, és a megfelelő gazdaságösztönző eszközöket alkalmazta. A jegybanki kormányzó szerint ennek alapján “nem lehet probléma” a hozzáférés a hitelforrásokhoz a brit gazdaságban.

A brit pénzügyi szektor zökkenőmentesen túljutott a piaci szereplők “hatalmas többségét meglepetésként érő” népszavazási eredmény sokkján.

Carney szerint mindez csökkentette annak a kockázatát, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba kerüljön, vagyis két egymást követő negyedévben negatív növekedést produkáljon. Ezt a véleményt londoni elemzők is osztják.

Chris Williamson, az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport üzleti ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a héten közzétett friss reálgazdasági aktivitási adatokhoz fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a feldolgozóipar és a szolgáltatások aktivitási jelzőszámai arra vallanak, hogy sikerült elkerülni az “azonnali recessziót” a brit gazdaságban.

Az IHS Markit és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát adó szolgáltatási ágazat beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban soha nem mért havi ütemben, 5,5 ponttal 52,9-re emelkedett vissza, miután júliusban, a népszavazás utáni sokk hatására 4,9 ponttal – szintén példátlan mértékben – 47,4-re, 89 havi mélypontra zuhant.

Az IHS Markit-CIPS felmérés a brit gyáriparban is hasonló ütemű élénkülést jelzett augusztusra. A brit feldolgozószektor BMI-mutatója a múlt hónapban 53,3-ra emelkedett, miután júliusban 48,3-ra zuhant. Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

Szerdai parlamenti meghallgatásán Mark Carney is utalt ezekre a folyamatokra, üdvözölve azt a tényt, hogy a brit gazdaság aktivitása ilyen mértékben “visszalendült” a kezdeti sokk után. A Bank of England kormányzója azonban egyenes utalást tett arra is, hogy szükség esetén a jegybank kész további monetáris enyhítésekkel ösztönözni a brit gazdaságot.