Brexit – Amerikai intézményi befektetők már készülnek a City cégeinek “kivándorlására”

Amerikai intézményi befektetők jelentős mértékben bővítik európai ingatlan-portfoliójukat, arra készülve, hogy sok pénzügyi szolgáltatási vállalat otthagyja Londont, miután Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

A Financial Times hétfői beszámolója szerint például a Marathon nevű amerikai fedezeti alapkezelő cég folyamatosan vásárol kereskedelmi ingatlanokat Írországban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában, arra játszva, hogy a londoni Cityben honos vállalatok közül sokan ezekbe az országokba települnek át a következő években.

Bruce Richards, a Marathon vezérigazgatója és társalapítója a londoni gazdasági napilapnak elmondta: várhatóan London marad ugyan a Európa első számú pénzügyi központja, de nem fér kétség ahhoz sem, hogy számos pénzügyi szolgáltatási vállalat áthelyezi székhelyét a Cityből főleg Frankfurtba és Párizsba, mivel az EU valószínűsíthetően előírja majd, hogy e cégek uniós ügyfelek kiszolgálásával foglalkozó részlegei az Európai Unió területén legyenek honosak.

Londoni elemzői vélemények szerint ha a kilépési feltételekről kezdődő, várhatóan évekig elhúzódó tárgyalásfolyam végén Nagy-Britannia nem tudja kiharcolni a további maradéktalan hozzáférést az Európai Unió egységes belső piacához, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a kontinentális EU-gazdaságok továbbra is akadálytalan bejárást engednének pénzügyi szolgáltatási piacaikra a londoni pénzügyi központban működő cégeknek.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza erről összeállított minapi tanulmányában közölte: veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a Cityben megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha Nagy-Britannia nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

A Citynek – fő vetélytársával, New Yorkkal ellentétben – nincs nagyon jelentős hazai piaci háttere. Bár a brit pénzügyi szolgáltatási piac nagyon fejlett, kiterjedésének azonban határt szab a brit gazdaság mérete. Az éves brit hazai össztermék a globális GDP-érték 3,9 százaléka, Nagy-Britannia 64 milliós lakossága a világnépesség alig 0,9 százaléka – hangsúlyozták az EIU londoni elemzői.

A ház szerint ráadásul az EU-ban maradó országok is hajlamosak lehetnek arra, hogy “megbüntessék” Nagy-Britanniát a kilépésért, és arra is, hogy saját pénzügyi szolgáltatási központjaikba – mindenekelőtt Frankfurtba és Párizsba – csábítsák át Londonból a magasan képzett pénzügyi szakértőket.

A City közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat tart el – többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális vetélytársnak tartott Frankfurtban összesen laknak.

A City esetleges leépülése a brit költségvetést is súlyosan érintené, hiszen a londoni pénzügyi központ adja a brit adóbevételek tíz százalékát.