Nagy kérdés, mi lesz, ha az Iszlám Állam megszűnik

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ha valamilyen módon meg is szűnik az Iszlám Állam (IÁ) néven ismert terrorszervezet, kérdés hogy mi lesz helyette.

Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában felidézte: 2001. szeptember 11., az Egyesült Államokat ért terrortámadások után az al-Kaida volt az a “védjegy”, amely alá minden muszlim szélsőséges terrorista beállt. Mostanra a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vette át a helyét.

Az egyre határozottabb összefogás, a terrorszervezet ellen alakult hatalmas koalíció révén – amelyben még az oroszok és amerikaiak is együttműködnek – az IÁ-nak vélhetően “vége lesz”, de kérdés, mi lesz utána – fejtette ki a szakértő, aki szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint valószínűleg csak nevet vált, és egy hasonlóan radikális szalafita dzsihadizmust képviselő radikális szervezet lesz az utódja.

Kitért arra is, hogy ha meg is szűnik az IÁ, az elkeseredettség, a politikai radikalizmus, az iszlám szélsőséges fundamentalista értelmezése sem fog megszűnni. A keletkező hatalmi vákuumban pedig valószínűleg fel fog emelkedni egy másik szervezet, amely mögé “érdemes beállni”, s egy “jottányit nem fog különbözni” az IÁ-tól – fejtette ki Kaiser Ferenc, aki az egyik legvalószínűbb utódként az – al-Kaidától a közelmúltban függetlenedett – an-Nuszra Frontot nevezte meg.

A terrorizmus egy társadalmi tünet – szögezte le a szakértő, megjegyezve: a tünetet nem érdemes kezelni. Az egész iszlám világot, de különösen az arab térséget – s azon belül is leginkább Líbiában, Szíriában és Irakban – jellemző nyomort, a bukott államiságot, a politikai káoszt kell valamilyen szinten mérsékelni, s akkor lehet mérsékelni a terrorizmust.