Csökkent a brit munkáltatók létszámbővítési kedve a Brexit miatt

Jobban megfontolják a brit munkáltatók a létszámbővítés lehetőségét a szigetország Európai Unióból való várható kilépése miatt – derült ki egy hétfőn ismertetett felmérésből.

A Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) humánerőforrás-tanácsadó csoport és a humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó Adecco azt közölte, hogy a munkáltatók 36 százaléka tervez létszámbővítést az elkövetkező három hónapban. A brit európai uniós tagságról június 23-án tartott népszavazást megelőzően még 40 százalék volt ez az arány.

A felmérés szerint a magánszektorban még ennél is meredekebben csökkent a létszámbővítési kedv, amelyről most már “egyértelműen kijelenthető, hogy romlik”.

A CIPD szerint a jelentésben szereplő eredmények arra utalnak, helyesek a munkaerőpiac Brexit miatti zsugorodásáról szóló előrejelzések 2017-re. A humánerőforrás-tanácsadó csoport szerint a foglalkoztatásbővítési kedv összességében még mindig pozitív, de vannak a körülmények romlására utaló jelek, különösen a magánszektorban. Az Adecco szerint a munkáltatók kivárnak, az Európai Unióból való várható kilépés ugyanis elbizonytalanítja őket.

A felmérést június 10. és 23. között 726, majd július 8. és 17. között 618 humánerőforrás-szakember megkérdezésével végezték.

Más kutatások eredményei is azt mutatják, hogy a referendum hatással van a foglalkoztatásra. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoportnak a munkaerőpiacról közölt legutóbbi jelentése szerint júliusban 2009 májusa óta nem látott mértékben csökkent az állandó állások száma. A munkáltatók a Brexit miatti bizonytalanságot jelölték meg ennek legfőbb okaként.

Augusztus elején ismertetett előrejelzésében a brit jegybank, a Bank of England (BoE) közölte, jövőre 5,4, 2018-ban pedig 5,6 százalékos munkanélküliségre számít.