Donald Trumpot a választási törvény “vérlázító” megsértésével vádolják

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt továbbra is megsérti az Egyesült Államok választási törvényét azzal, hogy adományozásra szólít fel külföldi állampolgárokat, köztük európai törvényhozókat, annak ellenére, hogy korábban emiatt már jogi panaszokat nyújtottak be ellene – írta a Politico című hírportál az American Democracy Legal Fund (ADLF) nevű szervezetre hivatkozva.

A jogi és etikai szabálysértéseket figyelő csoport a Szövetségi Választási Bizottsághoz benyújtott indítványában bírálta, hogy az üzletember “ismételten és vérlázító módon” megsérti a választási előírásokat.

Az amerikai választási törvény tiltja, hogy külföldiek adományozzanak amerikai politikai kampánycélokra.

Júniusban mások mellett a Campaign Legal Center és a Democracy 21 nevű szervezetek is panaszt nyújtottak be Trump stábjának adománygyűjtő módszerei miatt. Az ADLF indítványa kimondta, hogy Trump “tudatosan és szándékosan” sértette meg a törvényeket azokkal az elektronikus üzenetekkel, amelyeket a két héttel azt megelőzően beérkezett panaszok ellenére még július 12-én is kiküldtek a potenciális adományozóknak.

Trump kampánystábja nem kommentálta a történteket.

A WhoWhatWhy című tényfeltáró weboldal szerint az e-maileket Trump fiai, Eric és Donald Jr, valamint Brad Parscale, a milliárdos digitális kampányigazgatója nevében küldték ki.

Brit, izlandi, finn, dán és ausztrál képviselők hozták nyilvánosságra: a milliárdos e-mailben fordult hozzájuk, hogy készpénzzel segítsék a Hillary Clinton demokrata elnökjelölt elleni küzdelmét a Fehér Ház vezetéséért.

Terri Butler ausztráliai törvényhozó július 12-én kapott olyan levelet, amelyben “nagylelkű hozzájárulásra” kérte őt Trump. Kirsty Blackman brit képviselő elektronikus postaládájába szintén érkezett hasonló levél, s ez a következő sorokat tartalmazta: “minden dollár, ami beérkezik, újabb szög a tisztességtelen Hillary kampányának koporsójában”