Új elnökjelölt jelentkezett az Egyesült Államokban

Új elnökjelölt jelentkezett az Egyesült Államokban, függetlenként indulna egy olyan repulikánus párti csoport támogatásával, amely ellenzi a párt hivatalos jelöltje, Donald Trump elnökké választását.

A Republikánus Párt szövetségi képviselőházi politikai igazgatója, Evan McMullin önjelöltségét az ABC televízió reggeli műsorának vezetője jelentette be, hivatkozva McMullinnak a tévének megküldött nyilatkozatára. Ebben a 40 éves republikánus férfi azt közölte, hogy független elnökjelöltként versenybe szállna a Fehér Házért, “konzervatív alternatívát” kínálva Donald Trumppal szemben.

Evan McMullin

A közgazdász végzettségű, 40 éves McMullin 1999-től 2010-ig a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorelhárítója volt. A “Jobbat Amerikának” nevű, Trump-ellenes republikánus csoport támogatását élvezi, sőt, közleménye szerint kifejezetten az ő ösztökélésükre lenne elnökjelölt. Ez azonban elég nehéznek ígérkezik, mert egyes szövetségi államokban, például Texasban, pert kell indítania, hogy a neve jelöltként szerepelhessen a szavazócédulákon. “Egy olyan esztendőben, amikor az amerikaiak elveszítették hitüket a két nagy párt elnökjelöltjében, itt az ideje, hogy új vezetők nemzedéke jelentkezzék. Soha nem késő, hogy helyesen cselekedjünk és Amerika jobbat érdemel, mint amit akár Donald Trump, akár Hillary Clinton (demokrata párti elnökjelölt) ajánlani tud nekünk. Alázattal jelentkezem hát vezetőnek, konzervatív jelöltként, a kiábrándult amerikaiak milliói számára” – fogalmazott az ABC-nek küldött közleményében a Utah államban született, és sokáig mormon misszionáriusként külföldön is tevékenykedő McMullin.

Az őt támogató “Jobbat Amerikának” nevű csoport tagjai azonban nem republikánus politikusok, hanem csak a párt körül dolgozó, különböző szakértők, például közvélemény-kutatók. Republikánus politikusok eddig nem is reagáltak Evan McMullin közleményére.

Közben a volt floridai kormányzó és volt elnökjelölt-aspiráns Jeb Bush fia, George Prescott Bush, aki maga is a Republikánus Párt egyik vezető személyisége Texas államban, teljes támogatásáról biztosította Donald Trump elnökjelöltségét. A déli szövetségi államban közhivatalt is viselő ifjabb Bush, a Texas Tribune című lap jelentése szerint, vasárnap egy republikánus rendezvényen fejtette ki, hogy szerinte itt az ideje félretenni a nézetkülönbségeket, és “keserű a pirula, amelyet le kell nyelni, de fel kell állni és segíteni kell azt az embert, aki nyert és meg kell akadályozni Hillary Clinton elnökségét”

A Bush-családból egyedül Jeb Bush fia támogatja a republikánus elnökjelöltet, nagybátyja, George W. Bush és nagyapja, idősebb George H. Bush – mindketten az Egyesült Államok volt elnökei – nemcsak hogy nem támogatják Donald Trumpot, hanem a republikánusok clevelandi  elnökjelölt-állító országos konvencióján sem jelentek meg. Sőt, George W. Bush egyik volt fehér házi munkatársa, Lezlee Westine hétfőn közleményben jelentette be, hogy Hillary Clintont támogatja, mert “tapasztalt és elkötelezett az amerikai értékrend iránt”.