A vártnál nagyobb mértékben csökkent a kínai export és import júliusban

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben, 4,4 százalékkal esett vissza a kínai export éves bázison, miközben az import 12,5 százalékos csökkenést mutatott – derült ki a kínai vámhivatal hétfőn közzé tett statisztikájából.

A korábbi felmérésekben közgazdászok a kivitel 3-3,6 százalékos mérséklődését jósolták júliusra, a behozatal csökkenését pedig 7-8,9 százalék közé tették.

Júniusban az export 4,8 százalékkal, az import 8,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kereskedelmi mérleg július végén 52,31 milliárd dollár többletet mutatott. Ez a szám egy hónappal korábban 48,11 milliárd dollár volt.

Elemzők szerint a hónapok óta csökkenő export és import egyértelműen a tartósan gyenge világpiaci és belföldi keresletnek, továbbá az alacsony nyersanyagáraknak a következménye. Peking ugyanakkor arra számít, hogy az exportot visszafogó nyomás a negyedik negyedév elejére enyhülni fog.

A külkereskedelmi forgalom friss adatainak nyilvánosságra hozatala után a kínai nemzeti valuta – a korábbi hetek némi erősödése után – gyengült.