Nagy-britanniai tevékenységének átalakítására kényszerülhet a Goldman Sachs

Nagy-britanniai tevékenysége átalakításának kényszerű lehetőségére tett utalást a Goldman Sachs a szigetország Európai Unióból való várható kilépése miatt.

A Financial Times pénteki értesülése szerint a bankcsoport úgy véli, hogy a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás eredménye kedvezőtlen hatással lehet az Európai Unióban folytatott tevékenységei közül néhányra, emiatt ezek átalakítására kényszerülhet.

Brexit

A Goldman Sachs szóvivője egyelőre nem közölt részleteket az átalakítás lehetőségeiről, sem arról, hol tart az ezzel kapcsolatos tervezés a bankcsoportnál, amely a közelmúltban jelentette be, hogy az Európai Bizottság korábbi elnökét, José Manuel Durao Barrosót nevezte ki londoni székhelyének elnökévé. A Goldman Sachs mintegy 5500 embert foglalkoztat Nagy-Britanniában.

A bankcsoport álláspontja szerint a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti tárgyalások “menetrendje és kimenetele rendkívül bizonytalan”, ami nagy nyomást jelent számukra.

A Financial Times – egy másik pénzintézet, a Morgan Stanley arról szóló aggodalmait felelevenítve, hogy mintegy ezer alkalmazottjának Londonból való áthelyezésére kényszerülhet a Brexit miatt – arról írt, hogy a legtöbb bank a várható brit kilépéssel kapcsolatban a passporting, vagyis a pénzügyi szolgáltatók tevékenységi engedélyének lehetséges elvesztése miatt aggódik.

 Az EU egészére vonatkozó passporting elvesztése a londoni központok Európai Unióba való áthelyezésére kényszerítheti ezeket a csoportokat. Egyes bankok, így a JPMorgan és az HSBC az EU-referendum előtt már utaltak arra, hogy a kilépéspártiak győzelme esetén több ezer állás szűnhet meg a szigetországban vagy kerülhet át az EU-ba.

A hét elején közzétett elemzésében a PwC üzleti tanácsadó cég is azt írta, hogy a passporting lehetséges elvesztése nehézséget jelenthet Londonnak, veszélybe kerülhet vezető nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepe.