Története második legjobb pénzügyi eredményét produkálta a Qantas

Kilencvenhét éves fennállásának második legjobb pénzügyi évét tudhatja maga mögött az ausztrál Qantas légitársaság, amely bejelentette, hogy 2022-től megnyitná a világ leghosszabb légijáratát Sydney és London között.

A társaság honlapján közölt 2017-es pénzügyi évre vonatkozó beszámoló szerint a Qantas 16 milliárd ausztrál dollár (1 ausztrál dollár=204 forint) árbevételt ért el, 0,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, kiadásai viszont a tavalyi 14,4 milliárd dolláros szinten maradtak. Adózott eredménye a kimutatás szerint 853 millió dollár lett, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az eredmények közzététele után Alan Joyce vezérigazgató bejelentette, hogy 2022-ben közvetlen járatot indítanának Sydney és London között, ha ehhez az Airbus, vagy a Boeing megfelelő repülőgépet készít. A Qantas ugyanis legalább 300 székes géppel repülne a 20 órás, 17 ezer kilométeres úton, de az Airbus ekkora távolságot repülni képes A350-900ULR-je csak mintegy 200 utast tud a fedélzetére venni.

A légicég jelenleg is üzemeltet járatokat London és Sydney között, de dubaji megállóval.

Jelenleg a Qatar Airways üzemelteti a világ leghosszabb járatát, a cég Boeing 777-esekkel közelekedik Auckland és Doha között, a távolság 14 ezer kilométer, amelyet mintegy 17 óra 40 perc alatt tesz meg. Szeptember elsejével azonban az Air India veszi át a leghosszabb járat “díját” a Delhi és Los Angeles közötti, 14 500 kilométeres útvonallal.