A nyerstej árak emelkedéséhez a termékpálya minden tagjának össze kell fognia

A termékpálya minden résztvevőjének össze kell fognia a Magyarországon termelt nyerstej árának emelkedése érdekében, ebben a kérdésben egységes véleményt képviselnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai, így a felvásárlók, a termelők és kereskedők is – mondta Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Hozzátette, hogy az országban szükség van a jó minőségű magyar tejre, hiszen ha a lakosság elsősorban import termékeket fogyaszt, akkor veszélybe kerül az egész magyar tejpiac termékpályája.

Süle Katalin közölte, hogy a probléma abból adódik, hogy az Európai Unió egyes országaiban a nyerstej kilogrammonkénti ára elérte a 43-44 eurocentet (130-133 forint), míg Magyarországon a nyerstej ára 90-92 forinton stagnál.

A NAK elnökségi szóvivője szerint csak akkor van rá esély, hogy a termelők ne vigyék külföldre a jó minőségű magyar tejet, ha a nyerstej belföldi ára megközelíti az export esetén kapható árat.

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ha emelkedik a magyar nyerstej ára akkor az emelkedés vélhetően a teljes piacra begyűrűzik majd.