Negyedével növelte eredményét az első félévben az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary Zrt. az első félévet 28,2 milliárd forint működési eredménnyel zárta, ami közel 25 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, az első hat hónapban 19,3 százalékkal 61,4 milliárd forintra emelkedett – közölte a bank az MTI-vel.

A közlemény szerint a tervezettnél jobb eredmény többek között a lakossági hitelfolyósítás növekedésének, a hitelkártya- és a prémium vagyonkezelési szegmens további bővülésének, valamint a vállalati üzletág erősödésének köszönhető.

A pénzintézet a második félévben kétszámjegyű hitelportfólió-növekedést vár a lakossági és vállalati üzletágban egyaránt.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a közlemény szerint kijelentette: “a nem teljesítő hitelek arányát egyszámjegyűre szorítottuk le, sikerrel hajtottuk végre az utóbbi 10 év legnagyobb banki akvizícióját, most pedig minden energiánkat a hitelezésre szeretnénk fordítani”.

A lakossági hitelfolyósítás növekedését, az ügyfelek számának növelését elsősorban a hitelkártya-üzletágban és a prémium vagyonkezelésben nagyban támogatta a Citibank lakossági üzletágának integrálása.

A működési költségek az első félévben a banki akvizíciók révén 15,1 százalékkal 33,2 milliárd forintra emelkedtek, ugyanakkor a bank átfogó költségcsökkentő programba kezdett, amelynek teljes hatása 2018-ban jelentkezik.

Kiemelik, hogy tovább tisztult az Erste hitelportfoliója: a nem teljesítő hitelek aránya 7,2 százalékra esett vissza a 2016 első felének végén mért 14,5 százalékhoz képest, amiben a vállalati és a lakossági hitelállomány tisztulása egyaránt szerepet játszott.

A vállalati üzletágban 7,8 milliárd forint volt a működési eredmény, ami a tavalyi évhez képest 9 százalékos növekedés. Ebben többek között a vállalati teljesítő hitelállomány jelentős növekedése, a nem teljesítő hitelállomány csökkenése, a költségmegtakarító intézkedések és a jövedelmezőség javulása játszott szerepet.

Az Erste Group Bank AG augusztus elején közölte, hogy a tavalyinál mintegy 26 százalékkal kevesebb, 624,7 millió euró lett az Erste Group első féléves nyeresége.

Tavaly az első hat hónapban történetének legnagyobb féléves nyereségét érte el az Erste Group Bank AG, nettó nyeresége 841,7 millió euró lett, ami részben a Visa-érdekeltség értékesítéséből befolyt 120 millió euró alapozott meg.

Az idei január-júniusi periódusban a fél éves működési eredmény 3,5 százalékkal, 1,289 milliárd euróra esett. A nem teljesítő hitelek aránya a korábbi 5,8 százalékról 4,7 százalékra csökkent.