A KSH adatai alapján 3,2 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

A második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez mérten 0,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene a második negyedévben.

Az éves adatokat tekintve a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

A GDP volumene az első félévben 3,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Elemzők a második negyedévre 3,6 százalékos bővülést vártak.     Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta, hogy a második negyedéves GDP adatot befolyásolta az ipari termelés kisebb mértékű növekedése, valamint, hogy visszaesett a mezőgazdaság termelése az előző év azonos időszakához képest.

A mezőgazdasági termelést tekintve az idén átlagos évre számítanak, míg az előző év kimagaslóan magas volt – jegyezte meg a főosztályvezető.

Hozzátette, hogy a nem piaci szolgáltatások sem járultak hozzá a második negyedévben a GDP növekedéséhez, példaként a közigazgatást, oktatást és az egészségügyet említette.

Az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva, ami jelentős fellendülést jelentett a tavalyi egész éves 2,0 és a 2016 negyedik negyedévi 1,6 százalék után. A naptárhatástól megtisztított adat 3,9, az Eurostat által megfigyelt szezonálisan és naptári hatással kiigazított adat 3,8 százalékos növekedést mutatott a tavalyi negyedik negyedévi 1,8, illetve 1,9 százalék után.