Minden igénylő megkaphatja a támogatást a háztartási gépek csereprogramjában

Az Otthon Melege Program háztartási nagygép-csere alprogramjában igényüket az észak-alföldi régióban benyújtók mindegyike megkaphatja a támogatást – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

A sikeres pályázatokat benyújtók várhatóan valamennyien támogatást kapnak, mert ahogyan korábban, úgy az idén is megemelik a rendelkezésre álló keretet. Így az új gépeket a sikeres pályázók már ősszel megvásárolhatják – fogalmazott a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

A régióban közel hatezren igényelték az első nap háztartási gépük támogatott cseréjét, így már a beadásra rendelkezésre álló első napon, hétfőn le is zárták a pályázati lehetőséget ebben a régióban – ismertette Szabó Zsolt.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy akinek most nem sikerült, a pályázat következő fordulójában igényelheti majd a támogatást régi hűtő- és fagyasztó- vagy mosó- és szárítógépének energiatakarékos korszerűre cseréléséhez, mert az ezt finanszírozó forrás évről-évre visszatöltődik.

Ezt a széndioxid-kibocsátásból származó bevétel biztosítja. A rendelkezésre álló pénzt – ez idén 600 millió forint – a magyarországi régiók között lakosságarányosan osztják el – tette hozzá.