A KSH adatai alapján 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban

A fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlaga nem változott – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az első hét hónapban 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt év azonos időszakához mérve.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,6 százalékos volt júliusban.

Egy év alatt a dohányáruk 7,9 százalékos drágulása volt a legjelentősebb a jövedéki adó árfelhajtó hatása miatt, a szolgáltatásokon belül pedig az üdülési szolgáltatások drágultak jelentősen, ami minden év júliusában megfigyelhető, de az áremelkedés mértéke idén kissé meghaladta a szokásos szintet – mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Az élelmiszerek 3,3 százalékos átlagos áremelkedésén belül jelentősen, 12,7 százalékkal drágult a sertéshús, 10,8 százalékkal a sajt, 8,9 százalékkal a cukor, 8,3 százalékkal a párizsi és a kolbász, 7,1 százalékkal a kávé, 5,4 százalékkal a kenyér. A baromfihús ára 14,9 százalékkal csökkent. A friss gyümölcsök 6,7 százalékkal kerültek többe, a zöldségek 4,5 százalékkal, de a burgonya 10,3 százalékkal olcsóbb lett.

Az üzemanyagok ára a júniusi 1,7 százalékos havi árcsökkenés után ismét 1,5 százalékot esett, de éves összehasonlításban 0,5 százalékkal emelkedett. Az egyéb cikkek közül a tanszerek 2,9 százalékkal drágultak, de a tankönyvek 8,8 százalékkal olcsóbbak lettek.  Az újságok folyóiratok 6,9 százalékkal, a gyógyszerek 2,7 százalékkal drágábbak lettek a tavaly júliusinál.

A háztartási energia ára átlagosan 0,7 százalékkal nőtt egy év alatt, a tűzifa 6,0 és a palackos gáz 3,9 százalékos emelkedése miatt.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,8 százalékkal nőtt, ezen belül a belföldi üdülés 9,1 százalékkal drágult, a külföldi viszont 2,6 százalékkal olcsóbb lett a tavalyinál. A telefon és internet tarifák 3,4 százalékkal csökkentek, a postai díjak 5,9 százalékkal emelkedtek.

A szeszes italok évi 2,5 százalékos drágulását a sörök árának  4,9 százalékos emelkedése húzta, míg a bor olcsóbb volt a tavaly júliusinál.

Az előző hónaphoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Ez jelentős mértékben az idényáras élelmiszerek, burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,0 százalékos árcsökkenésének köszönhető. A szolgáltatások közül legjelentősebben, 5,9 százalékkal az üdülési szolgáltatásoké emelkedett, a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia ára viszont nem változott, a ruházkodási cikkekért pedig 2,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni a nyári kiárusítások miatt.