Felpörgette az építőanyagok piacát az építőipar fellendülése

Az elmúlt húsz év legnagyobb forgalomnövekedését érte el az idei év első felében az építőanyagokat gyártó Lasselsberger-Knauf Kft., árbevételük 22 százalékkal volt több, mint tavaly az első hat hónapban, ezen belül a belföldi értékesítés 30 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Az építőanyag-gyártó cég várakozása szerint nettó árbevétele az év végén átlépi a 9 milliárd forintot a tavalyi 7,3 és a tavalyelőtti 7,1 milliárd forint után.

Az LB-Knauf két magyarországi gyára 2016-ban csaknem 253 ezer tonna építőanyagot állított elő. A horvátországi és romániai érdekeltségekkel is rendelkező vállalat második horvátországi gyára a tervek szerint az év végén kezdi meg működését.

Veit Tamás, az LB-Knauf ügyvezető igazgatója szerint a növekedés ténye nem, de annak mértéke még a céget is váratlanul érte. A termékek iránti keresletet teljes termelési kapacitás mellett is csak úgy tudták kielégíteni az elmúlt hónapokban, hogy feltöltött raktárkészlettel vágtak neki az évnek – jelezte a közleményben.

Az építőanyag-gyártó cég további emelkedésre számít, amihez az állami beruházások mellett a lakosság és a gazdasági szereplők fokozódó építkezési aktivitása is hozzájárul.

A kedvezményes hitelek és állami támogatások felpörgették a lakásépítési piacot, ezért a következő két évben is növekedéssel számolnak, de ennek mértéke várakozásaik szerint visszafogottabb, egyszámjegyű lesz – idézi a közlemény az ügyvezető igazgatót.

Veit Tamás szerint ugyanakkor kérdés, hogy az építőipar milyen pályán mozog majd 2020 után. A bizonytalanságot jelentő tényezők között említette az uniós támogatások csökkenését, a 2019-től életbe lépő energetikai előírásokat, valamint a munkaerőhiányt.

A Lasselsberger-Knauf Kft. adózott eredménye tavaly meghaladta a 252 millió, tavalyelőtt a 219 millió forintot. Ebben az évben 134 munkavállalót foglalkoztatnak, a tavalyi 128 és a tavalyelőtti 118 után.

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. július elején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy forgalma meghaladta az 5,6 milliárd forintot az idei első félévben, ami 30 százalékkal több az előző év hasonló időszakához képest.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) júliusi közlése szerint egyes építőanyagok forgalma 20-30 százalékkal is nőtt az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest.