Az OTP Jelzálogbank is folyósíthat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket

Az OTP Jelzálogbank Zrt. is folyósíthat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, a termékek forgalmazása a hitelintézet döntésétől függően akár azonnal megkezdődhet – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint pozitívan bírálták el az OTP Jelzálogbank Zrt. minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására vonatkozó pályázatát, így tovább nő a minősített termékeket kínáló hitelintézetek köre, a fogyasztók még több intézmény kínálatából választhatják ki a számukra legkedvezőbb lakáshitelt.

A jegybank közleményében felidézte, hogy pénzügyi stabilitási tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termékek elterjesztését tűzte ki célul. A piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel való konzultáció után a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakították ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelkiváltásokat ösztönző termékek forgalmazása indulhasson meg.

A május 19-én közzétett pályázati feltételek alapján a minősítés elnyerésére június 1-jétől pályázhattak a hitelintézetek. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek termékismertetőit az MNB minositetthitel.hu oldalán érhetik el a fogyasztók – jelezte a jegybank.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet elsőként az FHB Kereskedelmi Bank terméke nyerte el, amelynek fiókjai július 1-től fogadják az igényléseket. Szeptember 1-től lehet igényelni a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket a Takarék-csoporthoz tartozó 48 takarékszövetkezetnél és a 2 banknál, a Pannon Takarék Banknál és a Mohácsi Takarék Banknál. Az Erste Banknál július 24-től érhetőek el ezek a termékek.