A KSH adatai alapján júniusban tovább lassult a termelői árak emelkedése

Júniusban az ipari termelői árak összességében 1,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét a májusi 2,7 és az áprilisi 4,4 százalékos emelkedés után – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak emelkedése 3,2 százalékosra lassult az előző havi 4,8 százalékról. Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai 4,5, a mintegy háromtizednyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 0,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az autógyártás termelői árai 0,2 százalékkal elmaradtak a tavaly júniusiaktól, a számítástechnikai iparban pedig 5,7 százalékkal estek az árak. Az élelmiszeriparban 5,6 százalékkal magasabbak voltak a termelői árak, mint tavaly júniusban a vegyiparban pedig 10,3 százalékos volt az éves drágulás.

Belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,0, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipari export értékesítési árai 0,8 százalékkal nőttek az előző év júniusához képest, míg májusban 1,7 százalékos volt az emelkedés. Ezen belül a 95,1 százalékos súlyú feldolgozóipari árak 0,9 százalékkal emelkedtek, míg a 4,6 százalékos súlyú energiaipar árai 2,4 százalékkal csökkentek. Az autóipar exportárai forintban 1,6 százalékkal maradtak el a tavaly júniusiaktól, a számítástechnikai iparban pedig 0,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az élelmiszerek exportára 2,0, a gyógyszereké 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakat.

Az első fél évben a belföldi értékesítés árai 5,5, az exportárak 2,1 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év első felében.