Megközelítették a 800 millió eurót az első fél év ingatlanbefektetései Magyarországon

Elérte a 795 millió eurót az ingatlanbefektetések összege Magyarországon az első fél évben, ami a régió forgalmában 15 százaléknyi részesedét jelent – közölte a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó szerdán az MTI-vel.

Ismertették, hogy idén már három ügylet értéke is meghaladta az 50 millió eurót, a vevők valamennyi esetben belföldi alapok voltak. A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési piaca megközelítette a 250 millió eurót ebben az időszakban. A forgalom kiegyenlítettebb, mint az elmúlt években: az irodapiac 41 százalékkal részesedett a teljes forgalomból 2017 első fél évében a 2016-os 55 százalék után, míg mind a kiskereskedelmi (31 százalék), mind az ipari szegmens (28 százalék) javított részesedésén.

Közép-Európa idén még vonzóbbá vált az ingatlanbefektetők számára, a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacának forgalma pedig negyedével haladta meg a tavalyi második negyedév forgalmát – derül ki az összegzésből. A növekedés a CBRE szerint elsősorban a brit piac növekedésének köszönhető: a kereskedelmi ingatlanok forgalma az első negyedévben elérte 16 milliárd, a második negyedévben pedig a 23,4 milliárd eurót, így a Brexit utáni visszaesés csak átmenetinek bizonyult.

A felmérés kiemeli a német ingatlanpiac húzóerejét is, mivel az első fél év 26,5 milliárd eurós forgalma majdnem 50 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Jelentős volt a bővülés a Dél-Európa országaiban is, a francia ingatlanpiac forgalma viszont mérséklődött – írták.

A második negyedéves növekedés elsősorban az ipari ingatlanbefektetéseknek köszönhető – a szektor bővülése meghaladta a 300 százalékot -, az irodapiac viszont 6 százalékkal visszaesett az elmúlt 1 év során – áll a közleményben.