Jelentős károkat okozhat Magyarországnak az afrikai sertéspestis

Jelentős gazdasági károkat okozhat Magyarországnak az afrikai sertéspestis, amennyiben természetes úton vagy emberi felelőtlenség miatt bekerül a régió fertőzött országaiból – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Ismertette, hogy a kór emberre nem veszélyes, de az érintett országokkal szemben jelentős bevételkiesést okozó kereskedelmi korlátozások lépnek életbe. Az afrikai sertéspestis a balti államok mellett Ukrajnában is megjelent, az elmúlt hónapban pedig Csehországban is észlelték – tette hozzá.

Bognár Lajos hangsúlyozta, hogy a vaddisznók által természetes úton is Magyarországra juthatnak a kórokozók, de az illegális kereskedelem is segítheti a terjedést. Az afrikai sertéspestist gyógyszeresen nem lehet kezelni, fertőzés esetén az egész állományt le kell ölni, a telep körül megfigyelési zónát jelölnek ki és a vadállományt is fokozottan figyelik az érintett területeken – közölte a helyettes államtitkár. A megbetegedett állatok étvágytalanok, belázasodnak, testükön vérzések jelennek meg és szinte kivétel nélkül elhullanak – ismertette.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az állatorvos azonnali értesítése nem csupán jogszabályi kötelezettség, hanem az állami kártérítés feltétele is. A sertéstartóknak emellett meg kell akadályozniuk azt is, hogy a külterületen tartott disznók vadakkal érintkezhessenek és élelmiszer-hulladékkal sem szabad etetni őket – tette hozzá.