Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza a Baromfi Termék Tanács szerint

Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza, az elpusztított állatok 85-90 százaléka víziszárnyas volt – mondta a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-vezérigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Csorbai Attila elmondta: a madárinfluenza alapvetően az alföldi területeket érintette – itt van a magyar baromfiállomány jelentős hányada -, és 3,2 millió madarat kellett leölni a vírusos betegség miatt, aminek 85-90 százaléka kacsa és lúd volt.

A termelők közvetlen kárát 100 százalékban megtérítette az állam. Ez az összeg mintegy 15 milliárd forintot tett ki – emlékeztetett az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: annak érdekében, hogy a madárinfluenza kitörése megakadályozható legyen, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a termelők eleget tesznek-e a higiéniai és járványvédelmi előírásoknak.

A közvetett károk pedig – ami a tenyésztőknél, a feldolgozóknál és a kereskedelemben keletkeztek – elérik a 2,0-2,5 milliárd forintot. Erre kárenyhítési mechanizmust kívánnak kidolgozni az agrárkormányzattal együtt az unió egyetértésével – mondta a szakember.

Csorbai Attila szerint október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termék mennyiséget állíthat majd elő az ágazat.