Sok pénzt tartottak a bankok júniusban a jegybankban

Júniusban nőtt a bankrendszer forintlikviditása, ami a hitelintézeti három hónapos betétek átlagállományának 75 milliárd forintos csökkenésével szemben az egynapos és egyéb betétek állományának ennél nagyobb, 320 milliárd összegű növekedésében tükröződik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegének csütörtökön közölt előzetes adataiból. A pénzintézetek június végén 1308 milliárd forint betétet tartottak a jegybankban.

A három hónapos betétek állománya – a 2016. októberben bevezetett mennyiségi korlátozás hatására – a márciusi 750 milliárd forintról áprilisban 25, májusban 50 milliárd forinttal csökkent és június végi 500 milliárdos összege 400 milliárddal alacsonyabb a tavaly év véginél, 574 milliárddal pedig a 2016.  októberinél.

A monetáris tanács júniusi kamatdöntő ülésén 300 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. szeptember végén fennálló állományát.

A többi monetáris intézmény jegybanknál elhelyezett egynapos és egyéb betéteinek állománya az első félévben a júniusi tetemes emelkedés ellenére is 272 milliárd forinttal csökkent.

A bankok MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónaphoz hasonló mértékben, 3,6 milliárd forinttal haladta meg 187,3 milliárd forintos tartalékolási kötelezettség összegét – közölte az MNB.

A központi kormányzat betéteinek hó végi állománya, főként az EU-s támogatások kifizetése miatt 335 milliárd forinttal csökkent, de ezzel együtt is 210 milliárd forinttal meghaladta a tavaly év végi szintet, amit a devizabetétek 314 milliárd forintnak megfelelő összegű emelkedése okozott, míg a költségvetés forintbetétei csökkentek.

Az MNB külföldi követeléseinek állománya 62 milliárd forinttal csökkent júniusban, amit a lakossági devizahitelek forintosításához kapcsolódó swapok lejártával, valamint a devizaárfolyamok változásával indokolt a jelentés.