Visszaemelte a befektetési ajánlású sávba a magyar államadós-besorolást a Standard & Poor’s

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi “BB plusz/B” szintről “BBB mínusz/A-3”-ra emelte. A “BBB mínusz” devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az új osztályzatok kilátása az eddigiekhez hasonlóan stabil. A Standard & Poor’s – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban valamelyest szokatlan módon – immár másodszor emelte a magyar adósosztályzatot úgy, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolási kilátást. Legutóbb tavaly járt el így, amikor  “BB plusz/B”-re – most tovább javított – módosította a magyar szuverén besorolást.  

Az S&P pénteki osztályzatjavítása azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként – átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.

A Fitch május 20-án a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi “BB plusz”-ról egy fokozattal szintén “BBB mínusz”-ra javította. Ez azt jelenti, hogy most már csak a Moody’s Investors Service tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást “Ba1” – a másik két hitelminősítő módszertanában “BB plusz”-nak megfelelő – osztályzattal.

A Moody’s azonban tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody’s akkor szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

Az S&P pénteki döntése váratlanul érte a City elemzőit, szinte konszenzusos várakozás volt ugyanis az, hogy a Standard & Poor’s az idén nem módosítja a magyar államadós-besorolást, és az is, hogy a Fitch Ratings után előbb a Moody’s emeli vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar szuverén osztályzatot.

A pénteken bejelentett osztályzatjavítás indoklásában azonban a Standard & Poor’s kiemelte azt a véleményét, hogy a globális pénzügyi válság óta markánsan javultak a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő mértékű külső nettó hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor’s a felminősítés indokai között említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

A cég közölte, hogy éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.  Az S&P pénteki előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról.

A hitelminősítő várakozása szerint a deficit jövőre ugyan 2,5 százalékra emelkedik, de a GDP-arányos államadósság-ráta így is lefelé tartó pályán marad középtávon. A Standard & Poor’s jelenlegi előrejelzése az, hogy a nettó államadósság-ráta 2019-re a hazai össztermék 68 százalékára csökken a tavaly mért 72 százalékról.

Az S&P londoni elemzői kiemelik, hogy a munkanélküliségi ráta júniusra 5 százalékig csökkent a 2010-ben mért 11,2 százalékos legutóbbi csúcsról. Jóllehet ebben volt valamelyes része a közmunka-programnak, azonban a magánszektorban is gyorsult a munkahelyteremtés üteme.

 A cég kiemeli a felminősítés indoklásában azt is, hogy a háztartások devizaalapú adósságainak tavalyi átváltása után a háztartási szektor immár kevésbé sérülékeny a devizaárfolyam-ingadozásoktól, és ez az S&P szerint fokozatosan felszabadítja majd a háztartások elővigyázatossági megtakarításait.

A hitelminősítő szerint az erősödő hazai kereslet és a növekvő bérkiáramlás 2019-ig valószínűleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célszintjének közelébe hajtja fel a teljes kosárra számolt inflációt, és ugyanez a tényező várhatóan 2,8 százalékra szűkíti a GDP-arányos folyómérleg-többletet a tavalyi 4,4 százalékról ebben az időtávlatban.

A Standard & Poor’s várakozása szerint azonban Magyarország külső pénzügyi profilja ebben az esetben is robusztus marad.