Nagy előrelépés a Standard & Poor’s döntése

Meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték a makrogazdasági elemzők, hogy a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, szerintük a Moody’s novemberi felminősítése biztosra vehető.

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy nagy meglepetést okozott a hír, mert senki nem számított a felminősítésre. A legtöbb amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják.

Elmondta, hogy a döntés mögött az áll, hogy az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlete, csökkent a külső adósságállomány, a bankrendszer stabilabbá vált a devizahitel-konverziót követően, és stabil a növekedés, valamint az államadósság is csökken. Megjegyezte, hogy ezek a tényezők korábban is adottak voltak, a hitelminősítő eddig az úgynevezett puha tényezőkre – az üzleti környezetre vagy a gazdaságpolitika kiszámíthatóságára, intézményi stabilitásra – hivatkozva nem változtatott az államadós-besoroláson.  A Moody’s-nál már most pozitívak a kilátások, így Trippon Mariann szerint jó esély van a novemberi felminősítésre.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. Jellemzően a hitelminősítők először a kilátásokat szokták változtatni, majd ezután lépik meg a felminősítést. Ez az S&P-nél most elmaradt, tehát azonnal megtörtént a felminősítés – mondta. Virovácz Péter hozzátette: ennek már nagyon ideje volt. Az ország külső sérülékenysége jelentősen csökkent, az államadósság csökkenő pályán van, de mindez nem számít újdonságnak.

Az elemző szerint azért is jelentős fordulat a felminősítés, mert nyáron az S&P képviselői még aggódtak a monetáris politika bizonytalansága vagy a gazdaságpolitika átláthatatlansága miatt, miközben az elmúlt három hónapban mindezekben nem történt változás. A gyenge első negyedéves gazdasági teljesítményt követően a magyar gazdaság a második negyedévben meggyőzőbben teljesített. Ez fontos szempont lehetett, ahogy a 15 éves rekord alacsony szinteket döntögető deficit is.

A Moody’s novemberi felminősítése gyakorlatilag “zsebben van”.  A heves piaci reakciók is jól mutatják a felminősítés hatását, a forint két forinttal erősödött az euróval szemben, ami a hétfői kereskedésben is fennmaradhat. Azzal, hogy a Fitch után a háromból immár a második nagy hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába javította a magyar államadós-besorolást, a konzervatív befektetői alapok is vásárolhatnak magyar piaci papírokat, sőt ez kötelező számukra.